Мексико – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Мексико

Booking.com

Страна на уникална древна култура и божествена природа, Мексико заслужено се нарежда сред най-желаните и атрактивни туристически дестинации в света. Тя пленява не само с прекрасните си екзотични крайбрежия, гъстите тропични джунгли и живописни зелени планини, но и с всички тези мистични следи, които ни отвеждат към загадъчното минало на древните индиански племена на маите и ацтеките.

Ако вече сте се докоснали до уникалното древното минало на страната, се запътете напред към настоящето. Там ще ви посрещне космополитната, пулсираща столица Мексико Сити, която е модерният съвременен облик на страната. Кипящият мегаполис притежава всичко – световно известни музеи, богато археологично наследство, красиви градини, паркове и фонтани, както и чудесни възможности за шопинг и бурни нощни забавления. Ако ви се е преискало да отдъхнете на екзотичен плаж с разхладителна напитка в ръка, очакват ви популярните курорти Канкун, Ривиера Мая и Акапулко, които смело се нареждат сред топ дестинациите в света. Безкрайни бели плажове, кристални тюркоазни води, първокласни хотели, предлагащи едни от най-добрите спа процедури в света и невероятни условия за гмуркане, скуба дайвинг, сърфинг, каякинг, риболов – всички тези удоволствия ви очакват по тези места. Всичко това, съчетано с мексикансия темперамент на местните жители и превъзходната и разнообразна кухня, ще ви накара да обикнете страната завинаги.

Местоположение

Простираща се на обща площ от 1 972 550 кв. км, Мексико е третата по големина страна в Северна Америка. На изток граничи с Мексиканския залив и Карибско море, на запад с Тихия океан, северната й граница я разделя от територията на САЩ, а на югоизток със страните Гватемала и Белийз. Мексико представлява федерация, включваща общо 31 щата. Столицата на страната е космополитния метрополис Мексико Сити, в който днес живеят над 25 млн. души.

Население

Населението на Мексико e приблизително 108 млн души – 25 млн. от които са концентрирани в столицата Мексико Сити, а други 12 млн. живеят извън пределите на страната, предимно в САЩ. Близо 88% от населението са мексиканци, а останалите индианци – между които ацтеки, маи, сапотеки и др. Над 90% от жителите на страната са християни католици, а около 5 % – протестанти. Официалният език в Мексико е испанският, говорими езици са също ацтекски, мая и мексикански диалект на испанския.

Национална кухня

Мексиканската кухня е прочута в цял свят със своето разнообразие, пъстрота и богато изобилие на подправки. Като цяло, в отедлните райони на страната ще се натъкнете на някои различия в кухнята, предимно заради различния климат и местните съставки, които се използват. Традиционните мексикански рецепти са се сформирали от индинаското влияние на маите и ацтеките до френските и испански кулинарни течения, нахлули през годините. Това, което ще ви направи впечатление е широкото използване на домати, люти чушки, лук и чесън в почти всички местни ястия. Обикновено ястията се сервират с ориз, боб или прясна tortilla (божествено вкусна царевична питка), съдържат изобилие от пресни зеленчуци и като цяло са изключително здравословни. Популярни ястия, на които ще се натъкнете са salsas, quesadillas, tacos, enchiladas, burritos, fajitas, tostadas и guacamole.

Визи

От 11 март 2007 г. българските граждани, които желаят да влязат на територията на Мексико, не са подложени на визов режим. Правото на пребиваване без визи е до 90 дни в рамките на 6 месеца, а необходимо условие е да притежават валиден задграничен паспорт. До посочения период от безвизов режим се се ползвали само притежателите на дипломатически и служебни паспорти. В случай на необходимост, можете да се обърнете към Посолството на Мексико в Унгария.

Контакти на Посолството на Мексико в Будапеща, Унгария

R&oacute,mer Fl&oacute,ris u. 58
Budapest 1024
тел. +36 (1) 326 0447, +36 (1) 326 0486, +36 (1) 326 0676, +36 (1) 326 0677
факс +36 (1) 326 0485

Контакти на Посолството на Република България в Мексико Сити, Мексико:

Embajada de la Rep&uacute,blica de Bulgaria
Paseo de la Reforma 1990
Col. Lomas de Chapultepec
CP 11000, M&eacute,xico, D.F.
Тел.: +0052 55 5596 3283
Тел.: +0052 55 5596 3295
Факс: +0052 55 5596 1012
E-mail: ebulgaria@yahoo.com


Кога да посетим Мексико
Пари и разходи за Мексико
Дестинации в Мексико

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар