САЩ – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com

Съединените Американски щати са една от най-бленуваните туристически дестинации в света. Тя е разтърсващ микс от преплитащи се култури, етноси и раси, които ни привличат като силен магнит. Наричаме я страната на свободата, защото е изпъстрена с всевъзможни нации и езици и именно това ни кара да се чувстваме като част от един огромен и космополитен свят. Необятна и величествена, САЩ е надарена с прекрасни планини и прочути природни богатства, луксозни морски и ски курорти и едни от най-големите мегаполиси в света.

Ако решите да попътувате из Щатите, може би ще се зачудите към коя точка на страната да се отправите най-напред – дали към кипящите и енергични метрополиси като Ню Йорк Сити, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско или пък към невероятните природни забележителности и чудеса като величествения Ниагарски водопад и прочутия Гранд каньон. Тя е толкова огромна и необятна, че буквално спира дъха. От зимните топ курорти Аспен и Скуо Валей до летните морски удоволствия в Маями и екзотичните Хаваи, страната предлага уникален микс от удоволствия за всеки вкус. Ако ви се прииска да се впуснете в куп хазартни приключения, се насочете към Града на греха – Лас Вегас, в който задръжките винаги се изпаряват, а щурият купон неспирно тече.

Местоположение

Разположени в Северна Америка на територия от 9,6 млн. кв. км, Съединените Американски Щати се нареждат на трето място по големина в света. Страната се състои от общо 50 щата, 48 от които са континентални – тази част от територията на САЩ граничи с Канада на север, на юг с Мексико, а брегова й линия я разделя от Атлантическия океан, Мексиканския залив и Тихия океан. Останалите 2 щата са Хаваи и Аляска. Прочутата туристическа дестинация Хаваи се намира в Тихия Океан, а Аляска е разположена на северозапад от Канада и има брегова линия с Тихия и Северния Ледовид океан. Други острови в Карибско море и Тихия океан представляват също част от територията на Щатите. Столицата на страната е Вашингтон.

Население

Със своето насление от близо 305 млн. жители, Съединените Американски Щати се нареждат на трето място по големина в света след многолюдните Китай и Индия. Най-населените щати са Калифорния и Тексас. Това е и страната в света, в която живеят на-много български граждани – повечето от тях са концентрирани в щатите Калифорния, Илинойс и Ню Йорк. Населението на Америка представлява невероятен микс от различни етнически групи – най-голямата от тях е германската група, като над 90% от представителите й са амариканци, а малки проценти са австрийци, немци, англичани, евреи, шведи и др. От представителите на славянската етническа група се срещат поляци, руснаци, чехи, украинци, сърби, българи и др., а друга малка част от населението е съставено от различни индоевропейски народи. Над 90 % от населението на САЩ е християнско, по-голямата част са протестанти, следвани от католици и малък процент православни християни. Официалният език в Щатите е английският, като в близо една трета от територията на страната – предимно в южните части, широко приложение намира и испанският език.

Национална кухня

Може би всеки от вас е наясно с типичната американска кухня, дори да не е посещавал Щатите. Както знаете, това е страната, в която хамбургерите, пържените катофки, пицата и кока-колата са на почит. Класическата американска закуска е доста обилна и обикновено включва яйца (бъркани или на очи), пържен бекон, наденица или шунка, дошашно приготвени картофи или препълнена чиния с палачинки, обилно поляти със сироп или течен шоколад. И всичко това придружено с препечени филийки или меки хлебчета (освен ако не хапвате палачинки), пълна до горе чаша горещо кафе, чай или протокалов сок. Класическият американски обяд обикновено включва огромен хамбургер или сандвич, някакъв вид салата или макарони. Коктейлите от скариди са също предпочитани било то за парти или вечеря. Като цяло основните ястия се приготвят със свинско, пилешко и говеждо месо, както и морски дарове. Пуйката се включва в менюто на американците по време на важни празници като Коледа и Денят на благодарността.

Визи

Ако решите да предприемете пътуване до Щатите, трябва да притежавате виза и валиден задграничен паспорт. Имайте в предвид, че допускането до страната протича под строги мерки – това, че разполагате с виза, не е достатъчно условие, за да влезете в Америка. След като пристигнете, имиграционните власти ще ви зададат определени въпроси относно срока на престоя ви, мястото, където ще пребивавате, целта на посещението ви, средствата, с които ще се издържате и др. Трябва да бъдете подготвени, за да отговорите адекватно и изчерпателно на всички въпроси. Когато влизате в страната, на граничния пункт ще ви снемат отпечатъци от двата показалеца. Имиграционният служител, който ви обслужва ще ви предостави бяло правоъгълно картонче – т.нар. формуляр I-94, който е необходимо да пазите в паспорта си по време на целия ви престой и да го представите при напускането си на страната.

Контакти на Посолството на САЩ в София, България:
София 1407
ул. „Козяк“ No 16
тел. (02) 937 5100
факс (02) 937 5320
www.sofia.usembassy.gov

Контакти на Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ:
1621 22nd Street
NW, Washington D.C. 20008
e-mail: office@bulgaria-embassy.org

Кога да посетим САЩ
Пари и разходи за САЩ
Дестинации в САЩ

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар