Пари и разходи за САЩ

Booking.com


Пари

Официалната валута в САЩ е щатският долар – единствено той се приема на територията на цялата страна, с изключение на районите до канадската граница, където се приемат и канадски долари. В обръщение са банкноти от 100 $, 50 $, 20 $, 10 $, 5$, 2 $ и 1$. Американският долар се състои от 100 цента, в объщение са монети от 1 $, 50&cent,, 25&cent,, 10&cent, и 1&cent,. Най-широко приложение намира монетата от 25&cent,, наречена „,quarter„,, тъй като тя се използва в повечето машини за напитки и паркинги.

В Америка ще се натъкнете почти навсякъде на банкомати – те работят 24 часа, всеки ден от седмицата и са разпространени в повечето банки, търговските центрове и молове, летища и казина. Таксата за теглене на определена сума варира между 1 и 3 $. Ако желаете да се разплащате с кредитна карта, няма да имате никакъв проблем почти навсякъде – дори бихме ви препоръчали да носите поне една кредитна карта със себе си по време на пътуването си, защото в много случаи е почти невъзможно да си вземете рентакар или да си закупите билет за вътрешен полет без нея. Най-широко приложение намират Visa and MasterCard.

Разходи

Когато тръгнете на пътешествие из Щатите, ще се убедите, че е много лесно да похарчите повече пари, отколкото сте предвидили. По-пестеливите туристи вероятно биха се вмъкнали в бюджет от около 100 $ на ден. Ако се насочите към приличен хотел от средна категория, ползвате рентакар, хапвате по два пъти на ден в някое заведение навън и към това прибавите няколко входни такси за забележителности и горивото за наетата от вас кола, най-вероятно ще ви стигнат около 180 – 230 $ на ден. Естествено, много лесно можете да похарчите и над 300 $, особено ако сте в някои от големите мегаполиси като Ню Йорк, Лос Анджелис или Чикаго.

Имайте в предвид, че понятието хотел от средна категория е малко разтегливо в отделните райони на страната и може да варира от 80 $ до 200 $. Ако организирате сами пътуването си, ще се уверите, че няма как да не прибегнете до рентакар – разходите за наем на кола на ден започват от 40$, но и бензинът е скъп. Добре е да знаете, че бакшишите са нещо стандартно в цялата страна – в ресторантите в големите градове обикновено е оставя около 15 % от стойността на сметката. Освен на таксмитемтровите шофьори, които обикновено очакват поущрение от около 10 – 15 % сметката, е хубаво да оставяте по някой долар на пиколото или камериерката в хотела.

Ако желаете да се отдадете на авантюристично пътуване, без да харчите много средства, можете да нощувате в хостел или къмпинг за около 15 – 25$ на вечер, да си приготвяте храната сами и да пътувате с автобус. Това донякъде би ви ограничило откъм гъвкавост и време, но пък със сигурност няма да направи пътуването ви по-малко интересно.

Обща информация за САЩ
Кога да посетим САЩ
Дестинации в САЩ

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар