Пари и разходи за Бразилия

Booking.com

Пари

Официалната валута в Бразилия е реалът (real), като 1 реал = 100 сентавос. Реалът е въведен през 1994 година в съотношение едно към едно с щатския долар, но след 13 години на известни колебания, през 2007 г. достигна до стойност, съответсваща на 0,50 USD.

За пътуването си е добре да носите щатски долари или евро. В страната можете да използвате кредитни карти за голяма част от покупките, като най-широко приложение намират Visa и MasterCard. Ако искате да обмените пари в брой, се насочете към обменните бюра, наречени „,Casas de c&acirc,mbio“, или банките – всъщност те предлагат малко по-добри обменни курсове, но като цяло работят по-тромаво. Банкомати ще намерите навсякъде в големите градове на страната. В по-малките също има, но те рядко работят с карти, които не са бразилски. Като цяло, е най-добре да ползвате банкоматите на HSBC, Citibank, Banco do Brasil и Bradesco. Оглеждайте за стикери, на които са отбелязани Cirrus, Visa или съответната сисема, която използва вашата карта, макар че не винаги това означава, че банкоматът ще работи. И най-важното, бъдете много внимателни когато теглите пари – има много случаи, в които изобретателни престъпници успяват да проникнат в банковите сметки на потребителите, след което ги източват.

Разходи

Благодарение на процъфтяващата си икономика и силна местна валута, през последните години Бразилия се превърна в най-скъпата туристическа дестинация в Южна Америка.

Разбира се един от най-скъпите градове в страната е Рио де Жанейро, а периодът с най-високите цени – около Карнавала. Всъщност ако решите да отседнете в града от декември до февруари, разходите ви за хотел ще скочат с около 30%, а по време на Карнавала, цените набъбват дори тройно. Добре е да знаете също, че курортните райони около големите градове обикновено са претъпкани през уикендите, затова ако искате да избегнете тълпите е най-добре да ги посетите през седмицата – тогава цените са по-ниски, а туристите значително по-малко.

Ако разполагате с добър бюджет за пътуването си и отсядате в комфортни хотели, храните се в прилични ресторанти, забавлявате се вечер, а през деня се включвате в обичайните организирани екскурзии, вероятно ще ви стигнат около 250 R$ (реала) на ден. Туристите, които обичат луксозните хотели и ресторанти и предпочитат да не се лишават от екскурзии и активен нощен живот, могат спокойно да похарчат около 500 R$ на ден, дори и повече. Ако сте по-пестеливи, вероятно ще се вмъкнете в бюджет от 100 R $ – това включва приличен хотел, храна и напитки, входни такси за основните забележителности и градски транспорт. Тези от вас, които искат да намалят още повече разходите си на ден, мога да се насочат към хостелите, които са също приемлива опция за настаняване.

Ако се чудите как стои въпроса с бакшишите в страната, ето каква е практиката – като цяло в Бразилия е приет бакшиш от 10%. Обикновено в ресторантите сметката включва и такса сервиз, но в случай, че сте доволни от обслужването, можете да оставите и допълнителен бакшиш на сервитьора. Местните будки за сокове и кафе, баровете, уличните и плажни продавачи, всички те е обичайно да получат бакшиш. Това се отнася също и за служителите на бензонистанции и паркингите.

Обща информация за Бразилия
Кога да посетим Бразилия
Дестинации в Бразилия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар