Пари и разходи за Чили

Пари

Официалната валута в Чили е песото (CH $). В обръщение са банкноти от 500, 1000, 2000, 5000, 10, 000 и 20 000 песос, както и монети от 1, 5, 10, 50, 100 и 500 песос. Ако желаете да обмените щатски долари, се насочите към банките или обменните бюра, наричани &bdquo,casas de cambio&rdquo,. Обикновено в столицата Сантяго ще намерите най-добрите курсове. Някои хотели и туристически агенции в столицата и по-големите курорти приемат разплащания в американски долари, но ви съветваме да погледнете предварително какъв е курса на деня и дали това ще бъде изгодно за вас. На останалите места в страната, разплащанията обикновено стават в местна валута.

С кредитна карта можете да се разплащате на повечето места в Чили. Ако искате да изтеглите пари от банкомат, не се притеснявайте, тъй като достъпът до банкомати в страната изключително лесен. Повечето банкомати ползват системите Plus (Visa) или Cirrus (MasterCard), а инструкциите са както на испански, така и на английски език.

Разходи

Ако трябва да сравним Чили с останалите южноамерикански страни, тя определено не е сред най-евтините дестинации за пътуване. Особено през високия туристическия сезон, който е от края на декември до средата на март, очаквайте цените да скочат двойно, а туристите да бъдат в изобилие. През останалата част от годината вероятно ще попаднете на много по-добри цени за хотелско настаняване.

Все пак, ако желаете да се настаните в приятен хотел и да се храните в прилични ресторанти, ориентировъчно бюджетът ви на ден ще започне от 70 USD. Със 100 USD на ден, можете да се насладите на лукс, за който обикновено ще платите поне двойно, ако почивате в някоя дестинация в Европа или Северна Америка. В случай, че посоченият примерен дневен бюджет ви се струва висок, можете да изберете къмпинг или хостел като опция за настаняване и това значително ще съкрати разходите ви. В Чили повечето ресотранти обикновено предлага обилни обедни менюта на разумни цени. Имайте в предвид, че в страната е прието да се оставя в заведенията бакшиш от 10% от стойността на сметката. За сметка на това, таксиметровите шофьори обикновено не очакват бакшиш.

Обща информация за Чили
Кога да посетим Чили
Дестинации в Чили

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар