Кога да посетим Чили?

Обща информация за Чили
Пари и разходи за Чили
Дестинации в Чили
Забележителности в Чили

Чили е страна на климатичните крайности. Ако трябва да обобщим на кратко, благодарение на местоположението й, страната се радва на четири сезона: пролет – от септември до ноември, лято – от декември до февруари, есен – от март до май и зима – от юни до август. Като цяло в най-северната точка на страната е най-горещо и сухо, а в най-южната – прохладно и влажно. Валежите са по-често явление през зимните месеци.

Ако все пак решите да се насочите към най-севрните части на Чили, имайте в предвид, че климатът там е един от най-сухите в света. Дъждовете са много рядко явление, но въпреки това времето е често облачно и хладно. Максималните дневни температури варират от 17°C през юли до 28°C през март. Заради пустинята Атакама и типичният пустинен климат, е добре да имате в предвид, че през лятото дните са горещи, а нощите много студени. В северните части на страната дъждовният период е през лятото, с което се обясняват следобедните валежи.

Като пълна противоположност, най-южните части на Чили се характеризират с чести валежи, предимно през зимните месеци, благодарение на които пейзажът в този район е зелен и невероятно красив.  Сняг пада предимно в най-южните райони и високите планински части. По крайбрежието, зимата е рядко много студена, а лятото прохладно и облачно. Централната долина на Чили се радва на средиземноморски климат. Лятото е топло и сухо, с малко дъждове, а зимата – мека и наситена с чести превалявания от дъжд. Ако решите да се отправите към крайбрежието се пригответе за умерен климат, който се проявява под дейтвието на океана. Несъмнено най-подходящият период да се полюбувате на южните части на Чили, включващи Огнената земя и областта с езерата, е лятото – от декември до март. Пролетта – от ноември до декември и есента – от март до април, също могат да бъде приятни за посещение.

Междувременно, през зимата Чили се превръща в истинска снежна приказка за любителите на ски спорта. От юли до септември зимните курорти в страната привличат безброй туристи с отличните си зимни условия. Свежата пролет – от септември до ноември и есента – от края на февруари до април,  са най-подходящите сезони за посещение на централните части на Чили.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар