Бахамите или този неясен обект на желанието

Ако те попитат къде би искал да отидеш, не се съмнявам, че първото място, което ще ти дойде на ум са Бахамските острови. Освен това, предполагам, че на следващия въпрос – “защо?”, няма да можеш да отговориш.  При мен, както и при по-голяма част от хората, е същото – много ми се ходи там обаче и идея си нямам какво точно ще заваря. Това не е чудно, цял живот слушаш, как героите от американските филми участват във всевъзможни лотарии, чакат богатата леля да им остави наследство или да спечелят на карти само и само да отидат на Бахамите за някой и друг ден. Дори, ако си гледал “Аладин” на Дисни, вероятно си забелязал, че първата работа на Духът от лампата, след като става свободно същество, е да отпраши натам. Естествено, щом всички така се натискат да отдат на почивка на Бахамите, как така и ти, и аз ще останем по-назад? Няма да е излишно все пак да се уверим първо, че поназнайваме това-онова за Бахамите. Ето какво открих:
Бахамските острови са доста внушителна група – около 700 коралови острова в Атлантическия океан. Внимавай обаче – обитавани от тях са 30, като най-големи са Андрос, Голям Абако, Голяма Бахама, Голяма Инагуа и Ню Провидънс. Ако ти предложат екскурзия на друг остров, първо провери дали е обитаем, за да не те метне някой изпечен мошеник.
Климатът е тропичен (каква изнеnада). Има доста солени езера, но летата по Черноморието трябва да са те научили да не пиеш всичко, което тече. Ураганите са често явление, но вярвам, че предупреждават туристите навреме и има подходящи места, където да останеш, без да те отвее вятърът.
Официалният език е английски, което е чудесно, защото няма опасност доста съмнителните ти знания да се срещнат със също толкова лошия английски на местните хора – поне едната страна ще знае какво говори. Може да ти се смеят малко, но по-добре е това, отколкото да попиташ къде е магазина за сувенири, а да те пратят в магазина за подправки.
Трябва непременно да отидеш на  разходка сред кораловите рифове (над 360) на Екзюма в Смарагдовия залив, където може и най-вероятно ще  видиш някоя игуана и още по-вероятно е, че няма да бъде една.  Цветните коралови рифове и подводните пещери също не са за изпускане. Тук се намира „Пинк Сандс бийч” – плажът с „розовите пясъци“, което изобщо не било майтап-цветът  му се дължи на частиците от намиращия се наблизо червен коралов риф.
Ако тия работи с рифовете не ти се струват достатъчно интересни и ти се иска нещо по-екстремно Бахамите предлагат и гмуркане с акули. Фирмата, която се занимава с това, ти предоставя цялото оборудване срещу заплащане и сам решаваш, какво гмуркане да си избереш.
Доколкото научих, има какво да се види и на сушата, особено в столицата на Бахамите – град Насау, разположен на острова Ню Провидънс. Такива места са Катедралата на Христос и Националната галерия на изкуствата на Бахамите.
Виж ти, не е лошо човек да попие малко култура и история, но аз предлагам да наблегнеш на основното, което предлагат тези знаменити острови: плаж, кристално чиста вода, студени коктейли и екзотична морска храна. И да се мажеш с плажно масло, да не изгориш, ей!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар