Станете герои в приказката, наречена Бахрейн

Ако планирате екзотична и роматична почивка, съпътствана с много разкош и непозната култура, то тогава вашето място е Бахрейн. На повече от 3 хиляди километра, разположен в западната част на Персийския полуостров, Бахрейн е най – големият остров, част от архипелаг с 33 по – малки. Преди да предприемете своето пътуване към Бахрейн, трябва да знаете, че близо 96 % от населението е мюсюлманско, така че, предварително се подгответе за разглеждане на множество джамии и ориенталски дворци. Разбира се, пустинята и ислямската култура ще ви дадат много повече от това. Ако сте от близките географски ширини, подгответе се за екстремно приключение, защото в Бахрейн нищо не е както тук. Нищо дори не наподобява тук. Прибирайки се с препълнен от сувенири и национални одежди куфар, внезапно може да осъзнаете, че островът в Персийския залив вече не е мястото на вашата поредна лятна почивка, а мечтата ви. Защото Бахрейн е богат и мистичен, ултрамодерен и неотклонно традиционен.

Слизайки на международното летище на о-в Мухарак, може би първото нещо, което ще прикове вниманието ви, ще бъдат забулените лица на жените, тежките ориенталски парфюми и, в зависимост от това по кое време на денонощието пристигате, викът на мюсюлманския свещеник от високоговорителите на близо намиращата се джамия. Може би очаквате, че сред първите впечатления ще бъде и изпепеляващото слънце, но ще сгрешите. Температурите няма да ви изненадат със стойностите си. През зимния сезон термометрите показват около 16 градуса, а през летния – приблизително 37. Нещо, което може да се преживее с два литра вода и леки дрехи.

В абсолютната монархия живеят около 650 хиляди души, преки потомци на първите, започнали добива на нефт за търговия. Същите тези хора ще объркат представите ви за живот, защото ще ви докажат, че в 21-ви век може да се живее като на страниците от „1001 нощ“. Разбира се обаче, за да се убедите в това, първо трябва да посетите някои места в Бахрейн. Като страната, която първа е започнала търговията с черното злато, може би е най – добре да започнете от Петролния музей. Вие не просто ще влезете в една сграда, в която се съхраняват автентични документи и снимки, свързани с раждането на бахрейнската икономика, а ще се озовете в непосредствена близост до първия петролен кладенец. Той е открит на 2 юни 1992 година и преобръща историята на острова така, че той сменя пепелявия прах на пустинята с блясъка на стъклените небостъргачи и неоновите реклами.

Освен черното злато, до средата на миналия век Бахрейн е известен като световния производител на перли. И за да укрепи славата си, в центъра на столицата Манама се издига единственият в света паметник на перлата – парче морско съкровище, заобиколено от искрящи фонтани.
След като се запознаете с историята на първата струя черно злато, бликнала от пустинните недра на Бахрейн, и символа на перления бизнес, можете да обърнете поглед към миналото на страната, посещавайки крепостта Арад, която за Бахрейн е нещо като Царевец за България. Построена е през 15 век и след множеството реставрации се е превърнала в едно от предпочитаните места в туристическите маршрути. Тук можете да изберете – да я разгледате на ярката слънчева светлина през деня или на тази, създадена от множеството прожектори нощем. И в двата случая ще останете доволни.

За да усетите истински духа на островната страна, прелистете няколко века история назад. Озовете ли се с карта в ръка, мислейки коя от историческите забележителности да посетите, то непременно сложете кръстче на Кралските гробници. Това са 8 500 надгробни могили, разположени в село Аали. Някои от тях са с височина около 15 метра и диаметър 45 метра.
В Бахрейн няма железопътни линии, но за сметка на това има дълги и скъпи мостове. Ако вече сте обиколили острова, и арабската култура е успяла да заплени плановете и мечтите ви, можете да продължите своето пътуване в Ориента, минавайки по един от най – скъпите мостове в света – Пътят на крал Фахд. Съоръжението е открито през 1986 година и свързва Бахрейн и Саудитска Арабия. Ще имате щастието да минете по един от най – дългите мостове в морето – цели 25 километра.

Ако сте се изморили от история, значи е време да направите любимата обиколка – на столицата и, разбира се, нейните пазари, магазини и заведения. В Манама е съсредоточена най – модерна инженерна мисъл, строга ислямска традиция и последните рожби на съвременната техника. Столицата представлява ултра модерен мегаполис, но не бързайте с преценката, тя не е от онези европейски мегаполиси с непрекъснато движещо се метро, препълнено със забързани към работните си места хора. Това е мегаполис в сърцето на Ориента. Пригответе си солидна сума бахрейнски динари, защото в скъпите молове ще ви посрещат любезни търговци, които ще ви убедят, че имате нужда от точно това копринено фередже за спомен или свободна паучна роба за вкъщи. Ако се чудите как бихте могли да бъдете убедени от бахрейнски продавач в директен разговор, то трябва да знаете, че това може да стане или на бахрейнски арабски диалект или на английски.

Многото нови впечатления и дългата обиколка из Бахрейн сигурно ще провокира апетита ви. Като всяка арабска страна, и Бахрейн ще ви предложи питателна храна, която е такава по всяко време на денонощието, независимо дали закъсвате, обядвате или вечерята. Страстта на арабите към лукс и изобилие проличава и в храната им. Може би непонятно за европееца, но както в повечето арабски страни, така и тук, тлъстото овнешко месо е един от основните специалитети. Поднесено най – често с ориз и силно ароматни подправки, то ще запази вкусът ви от Ориента жив дълго след като се прирете вкъщи. Не допускайте обаче тежкото блюдо да ви откаже от десерта. В противен случай ще пропуснете безценни мигове на наслада с вкус на мед, бадеми, фурми и кадаиф.

Не би било достойно за един турист ако отидете в Бахрейн и не направите един от известните турове в пустинята. Там ще имате възможността да се разходите на гърба на камила в горещите пясъци на бахрейнската пустиня и да прекарате няколко часа като бедуини, хранейки се и живееки като тях.

На тръгване от Бахрейн, не забравяйте да му обещаете, че ще се върнете, защото той ще ви потърси в сънищата и мечтите ви.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар