Френска Полинезия с Таити, Бора Бора и другите райски кътчета

Booking.com
Tropical bungalow and palm tree next to amazing blue lagoon

По-широко позната с името на основните си острови Таити и Бора Бора, Френска Полинезия е хипнотична земя на чудесата, на обградените от рифове острови и бистри прозрачни водни лагуни. Много шикозни и привлекателни, островите са място, където богати и известни идват да се забавляват или пък да изкарат медения си месец и да сбъднат фантазии си. Въплащение на тихоокеанската мечта, това е райска градина, толкова красива, че е трудно да повярвате в съществуването ù.

Френска Полинезия е много повече от някаква модна дестинация за меден месец. Онези, които искат не само коктейл на плажа ще го намерят на не повече от едно кратко пътуване с лодка. Приключенията са многобройни в тези архипелази разпръснати върху площ по-голяма от Европа. Може да се пробвате в игра срещу пират от старата школа през загадъчните и изпълнени с опасност острови Туамоту, където невероятното тюркоазеносиньо море е дом не само на безупречните черни перли, но също така и на стотици едрозъби акули. Архипелагът Гамбие е притегателна дестинация сред любителите изследователи и последователи на National Geographic. Тези, пък които търсят по-малко авантюристични изживявания и повече искат да си угодят, се отправят към Бора Бора, за да се насладят на лукс, глезотии и всякакви изкушения. Маупити се отличава с невероятни гледки и старомодно френско гостоприемство.

Петте архипелага на Френска Полинезия са разпръснати на площ от 5 млн.км². Това са Дружествените и Маркизките острови, островите Гамбие, Тубуай и Туамоту. С изключение на островите Туамоту, които се състоят единствено от равни коралови рифове и атоли, всички останали са с вулканичен произход и пред тях (без Маркизките острови) има разположени предпазващи ги атоли.

Таити е най-големият и известен от тях. Той се намира в архипелага на Дружествените острови. Вътрешността му представлява непроходима планинска местност с насечени от пропасти върхове и хълмове. Най-вероятно не е острова, чиято снимка е на вашата брошура за почивка. Там няма никакви зашеметяващи бели плажове и много очарователни гледки над неоново синята лагуна. Все пак това е сърцето на Френска Полинезия и би било жалко да заобиколите водопадите, сенчестите планини, красивите непретенциозни тъмнопясъчни плажове и да пропуснете да усетите духа на Таити.

Животът на остров Таити е съсредоточен около Папеете, малката по размер столица със своя трафик, задръствания и миризма във въздуха на цветя, влага и сол. За островитяните свикнали с ритъма на живота в града, това е единственото място, на което могат да гребат с шепи забавления от нощния живот, киното, музиката и изобилието с храна.

Докато посещение в Папеете е задължително, то малко в покрайнинте му се намират културните забележителности, които примамват посетителите да удължат престоя си. Може да си организирате екскурзии през археологическите обекти до безбройните речни долини и отвъд бреговите линии, обрамчени с диви плодове. През юли се провежда най-ефектният фестивал в страната, а до октомври може да гледате китовете. Целогодишно в Таити има големи вълни и може да наемете лодка, за да гледате как професионалистите сърфисти се справят с предизвикателствата.

Едва пристигнали в Таити много хора веднага отпрашват към белите пясъчни блаженства на Моорея или Бора Бора.

Palm tree hanging over stunning lagoon with blue sky

Бора Бора съблазнява всеки. Имиджът му е на рай измежду райските кътчета на земята, предлагащ всички луксозни изкушения, за които съзнавате, че не ви трябват, но просто не може да живеете без тях. Островът е приказно създание с назъбени вулканични върхове, отразяващи се в кристално ясните лагуни. Една от най-известните дестинации-мечта, която примамва младоженци, богати наследници и филмови звезди с голямата доза романтика, разголени бедра и малко палава екзотика. Като кокетна съблазнителка, този остров изкушава с греховни удоволствия, но ще трябва да решите дали си струва огромната цена.

Няма никакво съмнение обаче, че всички услуги в Бора Бора са надценени – и най-високия клас и базисното настаняване струват повече, отколкото навсякъде другаде във Френска Полинезия. Някои казват, че това е един рай, за който не си струва да плащате. Други пък твърдят, че остров Джеймс Кук определян като „перлата на Тихия океан“ си струва всяка стотинка от безумно високата входна такса. Ако искате да угодите на желанията си, Бора Бора предлага изобилие от пет-звездни курорти, които няма как да не задоволят и най-големите ви крапризи – къщи, бунгала с прозрачен стъклен под от където може да се насладите по неповторим начин на тюркоазените води, неподозирано романтични вечери на свещи и закуска, доставена директно от обслужващото ви кану. Ако парите наистина не са ви проблем, в Бора Бора има и много чаровни, леко аристократични къщи за гости, често разположени в някои от най-добрите местности, където спокойствието е гарантирано.

Нанизани като мъниста, островите Туамотос с белите си пясъци са неповторими. Тези коралови пръстени са потвърждение на теориите за формирането на атолите. Един архипелаг от планински и величествени острови. 77-те атола, пръснати като конфети в мастиленосиния океан, се простират на 1500 км от северозапад към югоизток и на 500 км на изток до запад. Най-близките острови са на около 300 км от Таити. Туамотос винаги са били опасно място за навигаторите и дълго остават в сянката на Дружествените острови. Това се променя благодарение на култивирането на перли, което е и приоритетно за полинезийската икономика.

Наброяващите около 120 острови, които са френска отвъдморска територия, се намират на изток от Полинезия. Френският е един от двата официални езика тук, плаща се в евро и може да се насладите на типичните френски багети. Приказно красивите брегове и гъстата цъфтяща тропическа растителност от една страна, а от друга причудливият подводен свят карат времето да лети. Климатът във Френска Полинезия е тропичен. През дъждовния период, който продължава от ноември до април, е влажно и горещо, като най-високи температури от среднодневни 29ºС се измерват през февруари. Но и през „най-студения“ месец август температурите стигат до 25ºС.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар