Красотата на планината Фуджи в Япония

Силуетът на грандиозната планина Фуджи е познат на всеки. Силует, който остава в съзнанието ни с изящната си форма и снежния калпак. Прекрасната и неповторима природа заобикаляща Фуджи, кара ЮНЕСКО през юни да включи планината в списъка си за световно и културно наследство .

От край време Фуджи-сан –  известна по този начин сред местните – се счита за свещен дом на древни духове и източник на голяма сила. Формата на планината почти наподобява симетричен конус, плавно издигащ се от заобикалящата я равнина. От векове художници са възпроизвеждали в творбите си емблематичната форма на върха, като разцвета на тази практика се отбелязва след като Едо – днес Токио – провъзгласен за столица на Япония през 1600 г. Така върхът остава само на 100 км от мегаполиса. Може би много хора са запознати с ксилографията „Голямата вълна при Канагава”, част от поредицата „Тридесет и шест изгледа към Фуджи”, дело на именития японски художник Кацушика Хокусай. Творбата представлява огромна вълна извисяваща се над няколко малки лодки, а планината Фуджи е в далечината.

Тъй като Япония е една от страните в света с повишена геологическа дейност, не е изненадващ фактът, че Фуджи-сан е все още активен вулкан. Известни са 16 негови изригвания от 782 година насам. Последното е станало през 1707 година, а някои геолози са категорични, че рано или късно вулканът ще изригне отново. Планината е свещено място за последователите на религията Шинто. Поради тази причина туристите ще забележат десетки храмове наоколо, издигнати в чест на Коноханасакуя, духът на планината, чиито символ е черешовият цвят. Всъщност доказателство, че планината е свещено място разкрива и забраната за достъпът до нея на жени, която е била в сила до 1872 г.

Днес силуетът на планината се разпознава лесно от хората по цял свят и продължава да бъде най-популярната атракция в Япония, като привлича тълпи от туристи 52 седмици в годината. Някои идват просто, за да направят снимки, а по-авантюристично настроените предприемат дълго и не леко изкачване до върха. Най-подходящият сезон за подобно приключение е лятото, освен ако не сте професионален алпинист.

Фуджи-сан често е обгърнат от мъгла.  Затова е необходимо да се използват малкото ясни и безоблачни дни, които разкриват прелестна гледка към върха. Предварителната подготовка, екипировката и метеорологичната информация са важни, ако не само отдалече искаме да му се наслаждаваме, а желаем да почувстваме истинския дух на Фуджи.

Източник: Agoda.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар